Kümbet pasta, kabarık şekilli içi krema dolu bir pasta türüdür. Kümbet, anıt mezar, kubbe gibi anlamlara gelmektedir. Bu pastanın görünümü de kubbe gibi olduğu için kümbet pasta denilmektedir. Görüntü olarak çok hoş olan pastanın yapımı da oldukça kolaydır.
Kümbet Pasta Malzemeleri
Kek İçin Malzemeleri
- 3 tane yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
Muhallebi için
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 125 gram margarin
- 1 paket vanilya
- 1 kahve fincanı mısır nişastası
- 2 kahve fincanı un
Çikolatalı Sos için
- 150 gram bitter çikolata
- 1 paket çiğ krema
Kümbet Pasta Nasıl Yapılır?
İlk olarak muhallebiyi hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Bir tencere içerisine margarini koyup eritiyoruz. Margarin eriyince unu koyup kokusu çıkana kadar, karıştırarak kavuruyoruz. Mısır nişastasını ise bir su bardağı süt ile karıştıralım. Geri kalan sütü yavaş yavaş tencereye ekleyelim. Daha sonra da nişastalı sütü aynı şekilde ekleyelim. Topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirelim. Koyulaşıp da kaynamaya başlayınca kısık ateşte 1-2 dakika daha tutarak ocaktan indirelim. Muhallebinin ilk sıcaklığı geçinceye kadar yaklaşık 10 dakika bekleyip ılık olunca mikser ile beş dakika kadar çırpalım. Daha sonra muhallebiyi soğuması için bir kenara alalım.
Kümbet pastanın kekini hazırlamak için de yumurtaları oda sıcaklığında bir süre bekletip ılık olmasını sağlayalım. Derin bir kap içerine yumurtaları kırıp toz şeker ile çırpalım. Şeker eriyip köpükler oluşunca üzerine sıvı yağ ile yoğurt ekleyip çırpmaya devam edelim. Un, kabartma tozu ve kakaoyu ayrı bir kap içerisine eleyerek, bu karışıma ilave edelim. Bütün malzemeyi biraz daha çırparak karıştıralım. Yaklaşık 25-30 cm. 'lik kelepçeli kek kalıbını margarin ile yağlayıp hafifçe un serpelim. Hazırlanan kek hamurunu kalıba döküp, önceden ısıtılmış 170 derece sıcaklıktaki fırında pişirelim. Yaklaşık olarak 35-40 dakika sonra kek pişmiş olur, kontrol ederek keki fırından çıkartalım.
Kek fırından çıkınca sıcakken, kalıptan çıkartıp ikiye bölelim. Yuvarlak şekildeki bir salata kasesine kekin üstteki yarısını alarak döşeyelim. Kek sıcakken yapılırsa kâsenin şekline göre daha rahat yerleştirilir. Muhallebiyi bu kasedeki kekin içine dökelim ve daha sonra geri kalan keki muhallebinin üzerine kapatalım. Bu şekilde buzdolabında bir gün bekletelim.
Servis yapacağımız zaman bitter çikolata ile çiğ kremayı yapışmaz bir tava içinde eritelim. Kümbet pastayı buzdolabından çıkartıp bir tepsi içerisine ters çevirelim. Çikolatalı sosu üzerine dökelim. Kümbet pasta servise hazırdır.
Afiyet olsun.