{ "title": "Damalı Pasta", "image": "https://www.kolaypastatarifleri.gen.tr/images/damali-pasta.jpg", "date": "21.01.2024 17:36:29", "author": "Tufan", "article": [ { "article": "Damalı pasta, adından anlaşılacağı gibi dama şeklinde bir pastadır. Kek dilimlenip servis tabağına alınınca dama şeklini alır. Misafir ikramlarında sunabileceğimiz farklı bir tariftir. Hem görsel olarak hem lezzet olarak akılda kalıcı şık bir pasta tarifidir.

Damalı Pasta Malzemeleri

Sade Kek için
Kakaolu Kek için
Ara Kreması için
  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
Üst Kreması için
  • 3 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
Damalı Pasta Nasıl Yapılır?

İlk olarak sade kekimizi hazırlayalım. Derin bir kap içerisine yumurtaları kırıp toz şeker ile köpükler oluşana kadar çırpalım. Üzerine bir kahve fincanı da su döküp, un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edelim. Bütün malzemeyi çırparak karıştıralım. Margarin ile yağlanmış yuvarlak bir tepsiye dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 170 derece sıcaklıkta pişirelim. Sade kek pişince fırından çıkartıp başka bir tepsi ile kapatarak ters çevirelim.

Kakaolu keki hazırlarken de yine yumurtalar ile toz şeker çırpılır. Şeker eriyip beyaz köpükler olunca, üzerine su ekleyip çırpılır. Daha sonra un, kabartma tozu ve kakao elenerek ilave edilir. Bütün malzeme çırpılarak karıştırılır. Sade keki pişirdiğimiz tepsinin büyüklüğünde bir tepsi yağlanıp un serpilerek kakaolu kek dökülür. 170 derece sıcaklıktaki fırında kakaolu kek de pişirilir. Piştikten sonra çıkartılıp ters çevrilir.

Her iki kek de ortadan enine doğru iki parçaya kesilir. Kekin ortasına tepsiden küçük bir tabak koyarak etrafında yuvarlak şekil vererek keselim. Donra biraz daha ufak bir tabak ile bu kesilen parçanın üzerinden tekrar bir yuvarlak keselim. Daha sonra diğer kek tabanlarını da aynı tabaklar ile keselim. Kesilen kekleri yerleştirirken ise en ortaya kakaolu, dışına sade, onun dışına kakaolu ve yine sade olarak dizelim. İki parça bu şekilde diğer iki parça da ise aynı şekil fakat renkler ters olarak yerleştirelim.

Ara kremayı hazırlamak için bir kap içerisine un, nişasta ve toz şeker koyularak karıştırılır. Daha sonra yavaş yavaş süt eklenerek pişirilir. Son olarak da limon kabuğu rendesi ilave edilerek krema hazırlanır.

Hazırlanan kekin bir parçası tepsiye yerleştirilir. Ara kremanın üçte biri üzerine dökülür. Daha sonra diğer parça koyularak tekrar krema dökülür. Bütün katlar yerleştirilerek krema dökülür ve son katın üzerine yeni krema hazırlanır.

Üst kremayı hazırlarken de yine bir kap içinde un, nişasta, toz şeker ve kakao karıştırılıp ocağa alınır. Üzerine yavaş yavaş süt eklenerek karıştırılır. Krema koyulaşıp kaynayınca ocaktan alınarak 2-3 dakika beklenir. Daha sonra damalı pastanın üzerine dökülerek üstü tamamen kaplanır. Damalı pasta oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyularak bir gece bekletilir. Servis yapılacağı zaman üzeri Hindistan cevizi ile süslenir. Damalı pasta servise hazırdır.

Afiyet olsun.

" } ] }