{ "title": "Kozalak Pasta", "image": "https://www.kolaypastatarifleri.gen.tr/images/kozalak-pasta.JPG", "date": "19.01.2024 03:30:56", "author": "Alpnur", "article": [ { "article": "Kozalak pasta, içerisine metro çikolata, mısır gevreği, tereyağı ve bal koyularak yapılan bir pasta türüdür. Metro çikolata eritilip diğer malzemeler ile karıştırılarak yapılır. Hazırlanış ve yapılışı oldukça kolay olan bu pastayı her zaman yapabiliriz. Kısa süre içinde fırın kullanmadan yapılabilecek bir tatlıdır. Doyurucu ve besleyici değeri fazla olan bu pastayı çocuklarımızın çok seveceği gibi büyükler de çok beğenecektir. Misafir ikramlarında ve beş çaylarına yaparak rahatlıkla sunabiliriz. Bol enerji verici bu pastayı evde kolayca yaparak çocuklarımıza farklı bir tat verebiliriz. Şekil olarak aynı bir çam kozalağı görüntüsü veren bu pastalar görüntüden dolayı bu ismi almıştır.

Kozalak Pasta Malzemeleri
Kozalak Pasta Nasıl Yapılır?

İlk olarak mısır gevreğini çok kısa bir süre mutfak robotu ile parçalayalım. Parçalar iyice ufak da olmamalı, normaldeki halinden biraz daha küçük olmalıdır. Mısır gevreğinin farklı türleri vardır. İsteğe ve zevke göre istediğimiz türünü kullanabiliriz. Bu tarifimizde karamelli mısır gevreğini kullanabiliriz.

Kozalak pasta yapımında özellikle metro çikolata olmasının sebebi ise metronun içinde ballı karışım olması ve daha yumuşak olmasıdır.

Kozalak pasta yapımında derin bir kâse içine metro çikolatayı ufak ufak parçalara bölerek doğruyoruz. Diğer metroları da aynı şekilde doğrayıp kabın içine ekliyoruz. Çikolataları doğrama işlemi bitince bu kaseden daha büyük olan başka bir kap alıyoruz. Bu büyük kap ısıya dayanıklı bir tencere olabilir. Tencerenin yarısına kadar su doldurup ocağın üzerinde ısıtıyoruz. Daha önce doğradığımız metro çikolataların olduğu kabı da sıcak su olan tencerenin içine koyuyoruz. Su kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp, çikolata olan kâseyi karıştırıyoruz. Çikolataları bu şekilde eritmemiz gerekir. Kaşık ile karıştırarak çikolatanın parçaları ezilerek pürüzsüz bir kıvama getirmeliyiz. Çikolatalar tamamen eriyince ocaktan indirebiliriz. Çikolata kasesini ocaktan indirince içine tereyağı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Sıcak çikolata içinde tereyağı çok çabuk eriyerek dağılır. Daha sonra da bal ilave edip karıştırmaya devam edelim. Bal da iyice çikolataya karışıncaya kadar çırpalım. En son olarak üzerine daha önce biraz daha parçalara böldüğümüz karamelli mısır gevreğini ilave edelim. Bütün malzemeyi iyice harmanlayarak karıştıralım.

Ortalama büyüklükteki bir kahve fincanı ile kozalak pastaya şekil verebiliriz. Kahve fincanını az bir sıvı yağ ile yağlayarak hazırlayalım. Yaklaşık olarak bir yemek kaşığı kadar pasta malzemesini kahve fincanına dolduralım. Biraz bastırarak fincanın şeklini almasını sağlayalım. Daha sonra fincanı ters döndürerek bir tepsi içine kozalak pastayı boşaltalım. Bütün malzeme bitinceye kadar aynı şekilde hazırlayıp tepsiye dizelim. Kozalak pasta kısa bir süre bekleyince hemen soğuyacaktır.

Soğuyan kozalak pastalar servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }