Kıyır Kıyır Elmalı Tart Tarifi
Kıyır kıyır bir elmalı tart yapmak için doğru malzemeler ve doğru teknikler kullanmak önemlidir. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir elmalı tart tarifi:
Malzemeler:
- Hamuru için
- 2 su bardağı un
- 125 gram soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1 çimdik tuz
- İç harcı için
- 4 adet orta boy elma (tercihen yeşil elma)
- 1/4 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Üzeri için
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri (servis öncesi)
Yapılışı:
- Hamuru hazırlayın: Bir kasede un, toz şeker ve tuzu karıştırın. Soğuk tereyağını ekleyip parmak uçlarınızla yağı una yedirerek unlu karışımı ufalanmış bir kıvama getirin.
- Yumurta ve vanilyayı ekleyip, hamuru toparlayın. Hamuru streç filme sararak buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
- İç harcı hazırlayın: Elmaları soyup, ince dilimler halinde doğrayın. Bir tavada tereyağını eritin, elma dilimlerini, toz şekeri, tarçını ve limon suyunu ekleyip, elmalar yumuşayana kadar yaklaşık 5-7 dakika pişirin. Soğumaya bırakın.
- Fırını 180°C'ye ısıtın. Dinlenmiş hamuru, un serpilmiş bir tezgahta, tart kalıbından biraz büyük olacak şekilde açın.
- Hamuru tart kalıbına yerleştirip, kenarlarından sarkan kısımları kesin. Dibine bir çatal yardımıyla delikler açın.
- Soğuyan elma harcını hamurun üzerine yayın ve önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika veya üzeri altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkan tartı oda sıcaklığında soğutun. Servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serperek sunun.
Püf Noktaları:
- Hamurun kıyır kıyır olması için tereyağının soğuk olması ve hamurun fazla yoğrulmaması önemlidir.
- Elmaları çok ince dilimlerseniz, daha hızlı pişer ve tatlı daha lezzetli olur.
- Tartı dilimlerken tamamen soğumasını bekleyin, böylece dilimler daha düzgün çıkacaktır.
Afiyet olsun! |