Yaş pasta keki, pastaya lezzet veren en önemli malzemedir. Pastanın kek malzemesi ne kadar yerinde olursa lezzeti de o kadar güzel olur. Burada dikkat edilecek en önemli ayrıntı ölçüdür. Kek malzemesi altında verilen malzemelerin ölçüsü ve gramları takiben aynı gramda olması gerekir. Aksi halde pastanın keki sönük veya tatsız olabilir.
Vanilyalı yaş pasta keki için malzemeler;
- 1,5 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı un
- 5 adet orta boy yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 2 paket vanilya
Hazırlanışı;
standart kekler gibi ilk önce şeker ile birlikte yumurta dikkatli bir şekilde çırpılmalı ve ardından krema kıvamı verilmelidir. burada dikkat edilecek en önemli ayrıntı yumurtaların köpük kıvamını almasıdır. Köpük kıvamına gelen karışımın içerisine diğer malzemeler katılmalı ve ardından yaklaşık 5-7 dakika boyunca iyice çırpılmalıdır. Çırpma işlemi biten kek hamurunu 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirilmelidir. Kek piştikten sonra fırının içerisinden alınmalı ve soğuduktan sonra bir ip vasıtasıyla üç eşit parçaya bölünmelidir. İsterseniz üç değil de iki parçaya da kesebilirsiniz. Kesme işlemi tamamlanmış olan yaş pasta kekini krema ve krem şantisi ile buluşturalım...
Kakaolu Yaş Pasta Keki için malzemeler;
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı buğday unu
- 1 çorba kaşığı tepeleme nişasta
- 1 çorba kaşığı ay çiçek yağı
- 4 çorba kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Hazırlanışı;
Derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine ilk olarak yumurtayı ekleyip iyice çırpalım. Ardından yumurtaların içerisine şeker ilavesi yapalım ve tekrardan çırpalım. Kalan tüm malzemeleri de yumurtalı karışımın içerisine ekleyelim ve mikser yardımıyla dikkatli bir şekilde karıştıralım. Tüm işlemi bitmiş olan kek hamurunu yağlanmış bir kelepçeli kek pişirme kabının içerisine dökelim ve 170-180 derecelik fırında yarım saat kadar pişirelim. Pişmiş olan kakaolu yaş pasta kekini fırından alalım ve soğuması için bir müddet bekletelim. Soğuduktan sonra iki eşit parçaya ayıralım ve diğer malzemeler ile buluşturalım.
Gıda boyalı yaş pasta keki için malzemeler;
- 3 adet yumurta
- 5 kahve fincanı toz şeker
- 5 kahve fincanı buğday unu
- 1 çay bardağı ay çiçek yağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- yarım çay bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı kırmızı veya istenilen renkte gıda boyası
Hazırlanışı;
Yumurta ile birlikte şekeri homojen bir kıvam elde edene dek iyice çırpalım. Ardından gıda boyasını su ile açalım ve tüm malzemelerle birlikte karıştırma kabının içerisine alıp güzelce çırpalım. Gıda boyalı yaş pasta kekinin tüm malzemeleri çırpıldıktan sonra kelepçeli bir kalıbın içerisine yağlı kağıt serelim ve ardından hamuru kalıba dökelim. Önceden ısıtılmış fırının içerisinde 30 dakika kadar pişirelim. Burada 150 derecelik bir fırın ayarı pişirilmesi için yeterli ısıda olacaktır. Pişmiş olan keki fırının içerisinden dikkatli bir şekilde çıkartalım ve soğuması için bekletelim. Soğumuş olan gıda boyalı yaş pasta kekini iki eşit parçaya keselim.
Afiyet olsun...