Balkabaklı pasta, değişik lezzetlerden hoşlanan ve arayış içerisinde olan kişiler için farklı bir pasta tarifidir. Özellikle balkabaklı tatlılardan hoşlananlar bu tarifi bir kere denemeliler. Zaten pastanın tadına bir kere vardıktan sonra devamı sürekli gelecektir. Görüntüsünü kesinlikle gıda boyasından almayan ve tamamen kendisine özgü renk seçimi ile uygulanılan, sağlıklı bir pastadır. Renkli pastaları genelde çocuklar çok sever. Eğer çocuklarınıza balkabağını yediremiyor sanız bu pastayı denemelisiniz.
Balkabaklı Pasta malzemeler
Keki için
- 4 tane yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Yarım su bardağı kabak püresi
Balkabağının hazırlanması için
- 500 gram balkabağı
- 1 su bardağı toz şeker
Kreması için
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 3 su bardağı süt
- 7 çorba kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı margarin
- 1 çay kaşığı limon veya portakal kabuğu rendesi
- 1 paket beyaz krem şanti
- Yarım bardak süt
Balkabaklı Pasta Yapılışı
Pastanın yapılışına geçmeden önce fırının ayarını 170 dereceye ayarlayalım ve ısınması için bekletelim. Bu arada fırın ısınırken pasta da kullanacağımız balkabağı püresini hazırlayalım. Balkabağı ile şekeri bir tencerenin içerisine alalım ve üzerine su ilavesi yapmadan pişirelim. Yeterli yumuşaklıkta pişmiş olan balkabağını tencerenin içerisinden bir çatal veya maşa yardımıyla alalım. Bu aşamada süzgeçte kullanılabilir. Balkabağı pişme aşamasında genelde fazla sulanır.
Tencerenin içerisinden aldığımız balkabaklarını bir karıştırma kabının içerisine boşaltalım ve püre haline getirelim. Burada çatal veya el blendrı tercih edilebilir. Püre haline gelmiş olan balkabağını soğutmak için serin bir ortama kaldıralım ve bekletelim.
Balkabakları soğuması için bekletilirken diğer taraftan kek hamuru hazırlayalım. Bunun için öncelikle yumurtaları sade bir şekilde çırpalım ve arkasından üzerine şekeri ilave edip homojen bir kıvam elde edelim. Arkasından karışımın içerisine ilave etmeden önce un, vanilya ve kabartma tozunu bir kabın içerisinde harmanlayalım ve harmanladıktan sonra karıştırma kabının içerisine ilave edip karıştıralım. Arkasından püre halinde getirdiğimiz balkabaklarından yarım su bardağı kek hamurunun içerisine alalım ve çırpalım. Hazır hale gelmiş olan hamuru yağlanmış fırın tepsisinin içerisine dökelim ve fırına gönderelim. Yaklaşık olarak 25 dakika pişmesi yeterli olacaktır.
Pastanın keki fırında 170 derece de pişerken biz de kremasını hazırlama aşamasına geçelim. Öncelikle yumurta sarısı ile şekeri iyice çırpalım ve ardından diğer malzemeleri ekleyip ocağın altını kısık ateşte açalım. Sürekli karıştırarak kremanın pişmesini sağlayalım ve pürüz olmasının da önüne geçelim. Hazırladığımız kremanın 1/3'ünü farklı bir kabın içerisine alalım (Fazla gelebilir) ve kalan diğer kremayı pastada kullanmak için bekletelim.
Pişmiş ve soğutulmuş olan keki ikiye keselim. Kekin en alt tabanını hafif şekilde süt ile ıslatalım ve ardından kremadan sürelim. Diğer keki de kremanın üzerine kapatalım ve hafif şekilde bastıralım. Kalan kremayı da pastanın etrafına sürelim ve son olarak krem şanti ile pastanın üzerini süsleyelim. Bütün işlemi bitmiş olan balkabaklı pastamızı buzdolabına dinlendirmek için kaldıralım ve istediğimiz zaman servise sunum yapmak için çıkartalım.
Afiyet olsun.