Butik Pasta Butik pasta, doğum günü, nişan, düğün ve tüm özel günler için hazırlanan özel görünümlü pastaların genel adıdır. Butik pastalar, sıradan pastalardan farklı olarak geniş hayal gücünün ürünleridir. Çünkü akla gelen her şey, maharetli ellerde butik pastaya dönüştürülebilir. Butik pastalar, pastacılık sektörü içerisinde belki de en eski geçmişe sahip olan bir üretim alanıdır. Roma döneminden beri butik pasta yapımından bahsedilmektedir. Eski zamanlarda butik pastanın ana malzemesi şeker ve kakao iken, günümüzde bu malzemeler özel karışımlarla hazırlanmış çikolatalar ve şekerlerdir. Çikolatalardan oluşturulan özel tatlı hamurları ile pastalar ve kekler kaplanarak butik pastalar oluşturulmaktadır. Butik Pasta Yapımında Tasarım ve Malzemeler Butik pasta yaparken şekil ve içindeki malzemeler genellikle yapan kişinin fikrine ve hayal gücüne bağlıdır. Örneğin, çocuklar için hazırlanan bir doğum günü pastası olarak bir çizgi film karakteri yapılabilir. Bunun dışında, düğünler için gelin ve damadın bulunduğu özel görünümlü pastalar veya büyük firmaların özel zamanlarda logolarının bulunduğu pastalar butik pastaların seçenekleri arasında yer almaktadır. Butik pasta yapımı, tatlı ve pastacılık sektörü içerisinde yoğun olarak tercih edilen bir üretim alanıdır. Modern imkanlar sayesinde üç boyutlu olarak çok farklı şekillerde butik pastalar yapılabilmektedir. Basit Bir Butik Pasta Yapmak İçin Ana Malzemeler ve Nasıl Yapılır? Butik pasta için kullanılacak olan kek, normal yaş pasta kekleri olabileceği gibi, el yapımı yumuşak kekler de kullanılabilir. Ancak bu keklerin çok yumuşak olması gerekmektedir. Butik pasta hazırlamanın en kolay kısmı kek yapımıdır. Butik pastada önemli olan şeker hamurunu hazırlamaktır. Şeker hamuru hazırlarken öncelikli olarak kaliteli malzemeler tercih edilmelidir. Şeker hamuru için malzemeler:
Butik Pastanın Şeker Hamuru Nasıl Hazırlanır? Butik pastanın ana malzemesi olan şeker hamurunu hazırlamaya, soğuk suyu bir kaba koyarak başlıyoruz. Ardından bu suyun üzerine jelatin tozunu döküyoruz. Bu iki malzemeyi karıştırıp biraz yumuşamaya bırakıyoruz. Ardından bu karışımı kabıyla birlikte bir sıcak suyun içine bırakıyoruz ve jelatin karışımının erimesini sağlıyoruz. Daha sonra eriyen jelatinin içine glikoz ve gliserin ekliyoruz. Bu malzemeleri ekledikten sonra karışımı güzelce çırpıyoruz. Ardından bu karışımı ayrı bir kaba döktüğümüz pudra şekerinin üzerine dökerek bu malzemeyle güzelce karıştırıyoruz. Ancak 900 gram pudra şekerinin sadece 650 gramını kullanıyoruz çünkü kalan şekeri, oluşan hamuru yoğururken kullanmak gerekecektir. Hazırlanan karışımı el yordamıyla güzelce yoğuruyoruz. Ardından bitkisel margarini eriterek ellerimize sürüp hamurumuzu tekrar yoğurmaya devam ediyoruz. Bu şekilde bir süre daha yoğurduktan sonra butik pastamızın şeker hamuru hazır hale gelmiş olacaktır. Hazırladığınız hamuru bir gün boyunca hava almayacak şekilde sarıp buzdolabında bekleterek kullanmanız daha faydalıdır. Bu şekilde sarılan şeker hamuru bir ay kadar bozulmadan kalabilir. Butik pastanızı farklı renklerden yapmak için şeker hamurunun içine gıda renklendirme malzemeleri katarak farklı renkler oluşturabilirsiniz ve sevdiklerinizi daha da şaşırtabilirsiniz. |