Şeker hamurundan pasta yapmak oldukça zevkli olacaktır. Hem göz zevkimiz yerine gelecek, hem de lezzetine doyum olmayacak. Sevdiklerinizin doğum günlerinde, canınız pasta çektiğinde zevkle yapabileceğiniz bir tarif bu. Şimdi hep birlikte pastamızın yapımına başlayalım. Öncelikle pandispanya kekimizin yapımıyla başlayalım.
Şeker hamurundan pasta yapmak için gerekli malzemeler
Pandispanyası için gereken malzemeler
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker 200 gram
- 9 yemek kaşığı sıcak su
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağından biraz eksik un yaklaşık 165 gram
- 1 kahve fincanı ılık su
- 5 tatlı kaşığı kakao
Pandispanya yapımı
Öncelikle yumurtalarımızın beyazlarını ve sarılarını ayrı kaplar içerine alalım. Önce beyazların içerisine şekerin yarısını koyarak, iyice kabarana kadar mikser yardımıyla çırpalım. Daha sonra yumurta sarısına kalan şekeri ilave edin ve sarıların renkleri açılana kadar çırpın. Malzemenin içine vanilya ve suyu ilave ederek biraz daha çırpın. Bir kabın içerisine iki kere elediğiniz unu, kakaoyu ve kabartma tozunu koyun. İki kere elemeyi ihmal etmeyin. Bu şekilde kekiniz daha güzel kabaracak. Bu işlemler bittikten sonra yumurta sarılarının olduğu karışıma, un, kakao ve vanilya karışımını ilave ederek mikserle iyice çırpınız. Ardından bu karışımı yumurta aklarının olduğu karışımla birleştiriniz. Bu aşamada mikser kullanmayınız. Kekinizin kabarmasını engelleyeceği için bunu önermiyoruz. Nazik bir şekilde malzemeleri karıştırarak, kek kalıbının içerisine boşaltın. Fırınınızı 170 dereceye getirerek ısınmasını sağlayın. Kek kalıbına boşalttığınız malzemeyi, tezgahın üzerine vurarak içerisinde hava kabarcığı kalmamasını sağlayınız. Kekinizi fırına yerleştirerek, 20 dakika fırını hiç açmayın. Daha sonra kürdanla kekinizin pişmesini kontrol edin. Pişmediyse fırın ısısını 150 dereceye düşürerek biraz daha pişmesini sağlayın. Pişen keki dışarıya alarak, kek kalıbından çıkarıp telin üzerinde soğutunuz. Şimdi şeker hamurumuzun yapımına geçelim.
Şeker hamuru için gerekli olan malzemeler
- 300 gram güllü lokum
- 300 gram sade lokum
- 5 yemek kaşığı nişasta
- 330 gram pudra şekeri
Şeker hamuru yapımı
Ocağın üzerine benmari usulü gibi sıcak su koyarak, üzerindeki tabağın içerisine sade lokumları ikiye bölerek koyalım. Lokumlar yumuşayıncaya kadar karıştıralım. Yumuşayan lokumları tezgaha alarak, pudra şekeri ve nişastayla yoğuralım. Güllü lokumu da aynı işlemden geçirerek yoğuralım. Şeker ve nişastayı eşit olarak bölerek lokumlarda kullanınız. Yoğurup toparlanan lokumları kurumaması için, torbaların içerisine koyun. Şeker hamurlarınız hazırdır. Şimdi pastanın yapımına devam edelim.
Pasta yapımında kullanılacak çikolatalı krema için gerekli malzemeler
- 1 su bardağı un
- 6 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı kakao
- 3 yemek kaşığı nişasta
- su bardağı su
- 150 gram tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 300 gram bitter çikolata
- Pastanın katları arasına koymak için fındık, ceviz vs.
Şeker hamurundan pasta yapım aşamaları
Kremayı hazırlamak için, sütü tencereye koyarak içerisine nişastayı, şekeri, kakaoyu, unu ve vanilyayı ilave ediniz. Krema koyulaştığında çikolatanın yarısını içine katarak mikserle karıştırınız. Hazırlamış olduğunuz pandispanya kekinizi enine 4 parçaya bölünüz. İlk katını kelepçeli kalıba koyarak arasına krema ve fındık, ceviz gibi malzemeler koyunuz. Diğer katlarına da aynı işlemi uygulayarak, pastanızı biraz donması için buzdolabına koyunuz. Kalan kremanın içerisine ,çikolatanın kalan miktarını benmari usulü eriterek ilave ediniz. Keki kalıptan çıkararak, dışını kremayla sıvayınız. Tekrar buzdolabına koyarak, dıştaki kremanın donmasını bekleyiniz. Hazırlamış olduğunuz şeker hamurunu nişasta ile açarak, kekinizin üzerine düzgün bir şekilde kaplayınız. Hamurunuzu erimemesi için, çok ince açmamaya gayret ediniz. Bu işlemi sade lokumla hazırladığınız şeker hamuruyla yaptınız. Şimdi güllü olan hamurunuzla pastanızı süslemek için, güller, çiçekler, kalpler hazırlayarak, pastanızı süsleyiniz. Artık şeker hamurundan pasta yapımınız sona ermiştir. Konuklarınıza gönül rahatlığı içerisinde ikram edebilirsiniz. Eminiz yemeğe kıyamayacaklardır.
Afiyet olsun.