Karaköy poğaçası nasıl yapılır, pastane usulü tarif nedir?

İstanbul'un meşhur Karaköy poğaçasını evde yapmanın sırları burada! Pastane lezzetini yakalamak için hamurun kıvamı ve katlama tekniğiyle hazırlanan bu tarif, dışı çıtır içi yumuşacık poğaçalar yapmanın püf noktalarını içeriyor. Kaşar peyniriyle hazırlanan iç harcı ve özel mayalama yöntemiyle bu tarif, çay saatlerinizi şölene dönüştürecek.

19 Kasım 2025

Karaköy Poğaçası: Pastane Usulü Tarifi


Karaköy poğaçası, İstanbul'un Karaköy semtinde popüler olan, dışı çıtır içi yumuşacık ve genellikle kaşar peyniri, beyaz peynir veya patatesli iç harçla yapılan bir poğaça çeşididir. Pastane usulü yapımında hamurun kıvamı ve katlama tekniği önemlidir. İşte evde pastane lezzetinde Karaköy poğaçası yapmak için detaylı tarif:

Malzemeler (Yaklaşık 12-15 adet için):


  • 500 gram un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya (veya 20 gram yaş maya)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı ve çörek otu/susam

İç Malzemesi (Kaşarlı):


  • 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Ilık süt ve suyu bir kaba alın. Maya ve şekeri ekleyip 5-10 dakika mayanın aktifleşmesi için bekletin.
  • Unu geniş bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın. Maya karışımını, sıvı yağ ve tuzu ekleyip yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde 1-1,5 saat kadar (iki katına çıkana dek) mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp hafifçe un serperek açın. Dikdörtgen şeklinde açtığınız hamuru 3 eşit parçaya bölün (pastane usulü katlama için).
  • Her parçayı tekrar açıp, üzerine rendelenmiş kaşarı serpin. Hamuru rulo şeklinde sarın ve 4-5 cm genişliğinde kesip, kesilen parçaları yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı yerleştirin.
  • Poğaçaların üzerini tekrar bezle örtüp 30 dakika daha mayalandırın.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri kızarana kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılık servis yapın.

Pastane Usulü Püf Noktaları:

  • Hamur yoğurma süresi en az 10-15 dakika olmalı; hamur elastik ve yumuşak olmalı.
  • Mayalanma için hamurun sıcak ve draftsız ortamda olması önemli.
  • İç harcı olarak beyaz peynir+maydanoz veya patates püresi+kavrulmuş soğan da kullanabilirsiniz.
  • Pişirme öncesi üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serperseniz, pastane görünümü elde edersiniz.

Bu tarifle, dışı çıtır içi yumuşacık, nefis Karaköy poğaçalarını evinizde yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Alman Pastası
Alman Pastası
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Baykuş Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Baykuş Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Eti Puf Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Eti Puf Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İmam Sarığı Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İmam Sarığı Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Rus Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Rus Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri
Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pudingli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pudingli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kuru Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kare Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kare Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Koska Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Koska Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muzlu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muzlu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Damalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Damalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Karaorman Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Karaorman Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Oraletli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Oraletli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Islak Kek
Islak Kek
1 Yaş Pastası Tarifi ve Malzemeleri
1 Yaş Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Baton Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Baton Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Labneli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Labneli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Hello Kitty Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Hello Kitty Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Böğürtlenli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Böğürtlenli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Jöleli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Jöleli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pişmaniyeli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pişmaniyeli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Prenses Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Prenses Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Dinazor Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Dinazor Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muhallebili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muhallebili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kalpli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kalpli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Uğur Böcekli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Uğur Böcekli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Tuzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Tuzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
;