Yumuşacık pastane poğaçası tarifi nasıl yapılır?

Pastane lezzetini evinize taşıyan bu yumuşacık poğaça tarifi, mis kokusu ve enfes dokusuyla çay saatlerinizi şölene dönüştürecek. Peynirli iç harçla hazırlanan bu tarif, adım adım anlatımıyla mutfak deneyimi ne olursa olsun herkesin kolayca deneyebileceği bir lezzet sunuyor.

19 Kasım 2025

Yumuşacık Pastane Poğaçası Tarifi


Pastanelerde yediğiniz o yumuşacık, mis gibi kokan poğaçaları evinizde yapmak hiç de zor değil! İşte sizler için hazırladığım, denenmiş ve sonucundan memnun kalacağınız nefis bir poğaça tarifi.

Malzemeler:


  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket instant maya (veya 1 tatlı kaşığı kuru maya)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat (isteğe bağlı, daha kabarık olması için)

İç Malzeme (Peynirli İçin):


  • 200 gr beyaz peynir (rendelenmiş veya ufalanmış)
  • 1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

Yapılışı:

1. Maya Aktive Etme: Ilık sütün içerisine şekeri ekleyip karıştırın. Üzerine mayayı ilave edip 5-10 dakika kadar mayanın aktifleşmesini bekleyin. (Maya üzerinde köpükler oluşmalı.)

2. Hamur Yoğurma: Derin bir karıştırma kabına unu alın. Ortasını havuz gibi açıp, sıvı yağ, yoğurt, tuz, karbonat ve aktifleşmiş mayalı sütü ekleyin. Tüm malzemeleri birleştirerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. (Yaklaşık 10-15 dakika yoğurmanız gerekebilir.)

3. Mayalama: Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir yerde (fırının kapağını kapatıp, içine bir bardak sıcak su koyarak ideal bir ortam oluşturabilirsiniz) 1-1,5 saat kadar, hamur iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.

4. İç Harcı Hazırlama: Bu sırada, ufalanmış beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu (ve naneyi) bir kasede karıştırarak iç harcınızı hazırlayın.

5. Şekil Verme: Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alıp, tekrar yoğurmadan toparlayın. Hamuru istediğiniz büyüklükte parçalara bölün (yaklaşık 20-25 adet). Her bir parçayı avucunuzda açarak ortasına hazırladığınız peynirli harçtan koyun. Kenarlarından toplayarak kapattığınız poğaçaları, kapalı kısımları alta gelecek şekilde, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

6. İkinci Mayalama: Tepsideki poğaçaların üzerini tekrar nemli bir bezle örtüp, yaklaşık 30-45 dakika daha, tekrar kabarmaları için bekletin.

7. Pişirme: Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında pişirmek üzere, poğaçaların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve isterseniz çörek otu veya susam serpin. Poğaçaları, altı üstü kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

8. Servis: Fırından çıkan poğaçaları, bir süre üzeri kapalı olarak dinlendirdikten sonra sıcak veya ılık olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Hamuru çok fazla un ekleyerek sertleştirmeyin, yumuşak kalmalı.
  • Mayanın aktifleştiğinden emin olun, aksi halde poğaçalarınız kabarmaz.
  • İç harcı olarak patatesli, kıymalı veya sade de yapabilirsiniz.
  • Poğaçalar fırından çıktıktan sonra üzerine bir bez örterseniz, daha yumuşak kalırlar.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Alman Pastası
Alman Pastası
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Baykuş Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Baykuş Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Eti Puf Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Eti Puf Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İmam Sarığı Pastası Tarifi ve Malzemeleri
İmam Sarığı Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Rus Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Rus Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri
Pasta Keki Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pudingli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pudingli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kuru Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kare Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kare Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Koska Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Koska Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Lorlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muzlu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muzlu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Damalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Damalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Karaorman Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Karaorman Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Oraletli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Oraletli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Islak Kek
Islak Kek
1 Yaş Pastası Tarifi ve Malzemeleri
1 Yaş Pastası Tarifi ve Malzemeleri
Baton Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Baton Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Labneli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Labneli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Hello Kitty Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Hello Kitty Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Böğürtlenli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Böğürtlenli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Jöleli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Jöleli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pişmaniyeli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pişmaniyeli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
İrmikli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Prenses Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Prenses Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Dinazor Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Dinazor Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muhallebili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Muhallebili Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kalpli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Kalpli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Uğur Böcekli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Uğur Böcekli Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Tuzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Tuzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri
;