Pasta hamuru, pastaların kaplama malzemesi ve süslemeleri için kullanılan hamurdur. Şeker hamuru olarak ta bilinen bu hamur farklı şekillerde hazırlanmaktadır. En fazla kullanılan yöntemlerin başında marshmallow ve lokum kullanılarak yapılanlarıdır. İçine koyulan gıda boyası ile istenilen renkte pasta hamuru hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız pastanın özelliğine uygun renk seçimini kendiniz yapabilirsiniz. Gıda boyalarını sıvı, jel ya da toz olarak satın alabilirsiniz. Sarı, mavi ve kırmızı renk tonlarında alırsanız, bunlardan ara renkleri elde etme şansınız olur. Doğum günlerinde, nişan ve düğün törenlerinde, özel kutlamalarda yapılan pastaların önemini vurgulayacak, süslemelerinizi bu hamurlarla kolayca yapabilirsiniz. Sizlere rahatlıkla yapabileceğiniz bu hamurların tarifini vermek istiyoruz.
Marshmallow pasta hamuru tarifi malzemeleri
- 100 gram marshmallow şeker
- 1 yemek kaşığı su
- 1 çimdik tuz
- 1 paket pudra şekeri
- Mısır nişastası (Hamuru açarken kullanmanız için)
- Gıda boyası (İstenilen renkte)
Marshmallow pasta hamuru yapımı
Önce şekerleri benmari usulü ile eritmemiz gerekiyor. Bunun için bir tencereye su koyarak, ateşte kaynatın. Tencerenin üstüne cam bir tabağın içine şekerleri koyun. İçine su kaçamamasına dikkat edin. Şekeri arada karıştırarak, çabuk erimesini sağlayabilirsiniz. Kıvamı yapışkan bir şekilde oluyor. Şekerler eriyince sudan çıkarın. İçine tuzu ve bir yemek kaşığı suyu ilave edin ve pudra şekerini karıştırın. İstediğiniz renk gıda boyasını bu aşamada içine katabilirsiniz. Karıştırma işlemini önce bir kaşıkla yapın. Biraz katılaştıktan sonra elinizle yoğurabilirsiniz. Çünkü ilk anda ellerinize çok yapışacaktır. İşlemin sonunda elinize yapışmayacak bir kıvamda hamur elde etmiş olursunuz. Hamuru topak yaparak, streçle sarın. Buzdolabında bir gün beklettikten sonra, yeniden yoğurarak istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Açma işlemini bol nişasta kullanarak yapmanız gerekiyor. Bu şekilde yapışmasını önlersiniz.
Afiyet olsun.
Lokumdan pasta hamuru için gerekli olan malzemeler
- 300 gram sade lokum
- 1 paket pudra şekeri
- 2,5 yemek kaşığı buğday nişastası
Lokumdan pasta hamuru yapımı
Bu tarifte de aynı şekilde ateşin üzerinde kaynattığınız suyun üstüne yerleştirdiğiniz kasenin içinde, lokumları benmari usulüyle eritiyorsunuz. Lokumları yumuşayana kadar, bir kaşıkla karıştırın. Daha sonra tezgaha alarak, içine pudra şekerini ve buğday nişastasını koyarak yoğurun. Yine kurumasın diye streçle sarıp, buzdolabına kaldırın. Bir gün bekleterek, pastanızın kaplamasında ve süslemesinde kullanabilirsiniz. İçine dilediğiniz gıda boyasını koyarak, istediğiniz renk hamur elde edebilirsiniz. Bunu da açarken nişasta kullanmalısınız. Tezgaha bol miktarda dökeceğiniz nişastayla, rahat bir şekilde dilediğiniz şekli verebilirsiniz.
Afiyet olsun.